Share |

Autismus je sexy. Pokud ho nemáte.

Martin Selner odhaluje, jaké to je starat se o lidi s autismem

Každoročně se u nás narodí pět stovek dětí s poruchou autistického spektra, podle údajů Národního ústavu pro autismus už nyní žije v Česku 100 000 až 200 000 osob s touto diagnózou. Rodiče některých z nich nemají fyzickou nebo psychickou sílu se o ně plnohodnotně postarat a umisťují je do týdenních stacionářů. V jednom takovém pracuje déle než pět let Martin Selner, autor nové knihy Autismus & Chardonnay, kterou vydávají Nakladatelství Paseka a Pasparta.
 
Autismus je sexy – tedy pokud ho zrovna nemáte. Kdybyste měli sestavit žebříček atraktivity různých postižení, autismus by byl díky Rain Manovi zcela jistě v čele,“ píše Selner v úvodu knihy. „Veřejnost si často myslí, že všichni autisté mají zvláštní schopnosti: matematické nadání, talent na něco, geniální paměť. Ale někteří jsou úplně normální jako my, jen mají starosti navíc,“ říká.
 
Přestože Selner původně začal psát zážitky ze stacionáře čistě pro sebe coby formu terapie, jeho blog plný upřímných doznání, černého humoru a empatických postřehů o životě autistů se stal jedním z nejčtenějších v Česku. Selner za něj v roce 2016 získal nominaci na Křišťálovou lupu a o rok později i na literární ocenění Magnesia Litera.
 
Běžné dny s autistickými lidmi pro Selnera zahrnují procházky venku, fyzickou péči od koupání, čištění zubů, oblékání a přípravy na procházky po zajištění klidného stolování, hraní her a tišení záchvatů agrese. Přestože z popisovaných situací by se mohlo zdát, že jde o předškolní děti a malé školáky, Selner se ve skutečnosti stará o lidi ve věkovém rozmezí od 12 do 35 let.
 
Selner oplývá darem spojovat v textech dvě zdánlivě nesouvisející věci. Tyto neobvyklé dvojice mu slouží jako odrazový můstek k tomu, aby nám přiblížil svět autistických dětí a jejich i své každodenní starosti. Zároveň varuje, že život s autismem, ať už je to diagnóza vaše nebo někoho z blízkého okolí, rozhodně nevypadá jako v Rain Manovi, přesto je důležité neztrácet humor a někdy si k tomu otevřít dobré víno.


jádu
view counter
Webové aplikace by iQuest s.r.o.