Share |

Artové kino Studio Béla - program

foto: ARTCAM, snímek Mami!

Středa 17. 6.
18.00

Pocta Ivu Trajkovovi: MOVIE

(Ivo Trajkov, ČR 2007, 84 min.)
Bezejmenný režisér (představuje jej sám Trajkov) se ocitl na dně: zkrachovala jeho produkční firma. Kromě uměleckých plánů zůstaly jedině dluhy, zhroutilo se soukromé zázemí, nepodařilo se mu navázat trvalejší vztah. Z vyklizené místnosti odchází jen s plyšovým lvem uděleným za nejhorší film roku (Trajkov jej skutečně dostal za Kanárskou spojku) a obálkou peněz, které by měl vrátit ruským věřitelům, neboť s nimi si není radno zahrávat. Přesto neodolá pokušení, zakoupí si amatérskou kameru a v milenčině autě bezcílně křižuje krajinou, setkávaje se nejrůznějšími postavami...
 
 
 
 

Čt 18. 6.
18.00
KRÁL ŠTĚPÁN

(Gábor Koltay, Maďarsko 1984, 94 min.)
Rocková opera s historickým tématem vzniku uherského státu v 11. století.
 
20.00
MAMI!

(Xavier Dolan, Kanada 2014, 134 min.)
Film oceněný Velkou cenu poroty v Cannes je příběh dospívajícího Steva s diagnózou ADHD a jeho mámy Diane. Jejich společný život je divoká jízda, kde se štěstí, bezpečí a spokojenost v mžiku mění na eruptivní výbuchy násilí a hlubokou beznaděj. Brilantní výkony hlavních protagonistů a originální hra s formátem obrazu podtrhují inovativnost a kreativitu nejmladšího účastníka canneského klání.
Akce VEZMI MÁMU DO KINA! 1+1 lístek zdarma!
 

Pá 19. 6.
20.00
Večer krátkých filmů FOLIMAGE
Jedinečné pásmo krátkometrážních animovaných filmů z produkce francouzského studia Folimage. Celková stopáž 80 min.

Čt 25. 6.
20.00
MANDERLAY – konec monopolu
(Lars von Trier, Dánsko / Švédsko, 2005, 139 min.)
Znepokojivý příběh dánského enfant terrible Larse von Triera je druhou částí jeho americké trilogie započaté snímkem Dogville. Hlavní hrdinka Grace se na počátku 30. let dostává na starou plantáž jménem Manderlay, kde je konfrontována s krutostí otroctví a rozhodne se zasáhnout. Ovšem s jakým výsledkem - pořádky udržované celá desetiletí se hroutí, ale osvědčí se výuka otroků demokracii?

 
Pá 26. 6.
20.00
Večer krátkých filmů
FAMU
Spojujícím prvkem tohoto výběru je především humor balancující na hranici normálnosti.
A nebo ne.

CIZÍ PŘÍBUZNÍ (Johana Švarcová, 2015)
Posvatební hostina. Kytice letí vzduchem. Všichni už si povolili kravaty. Děda sedí opodál. Přichází mladík. Ani jeden z nich tu nikoho nemá. Děti mají soutěže. Děda a mladík debatují o rybaření. Sele je dopečené. Lež má krátké nohy a jejím stínem je trapno. Sdílená špína jako most k obnovení přátelství.  V rolích Milan Stehlík, Lukáš Příkazský, Ester Geislerová, Prokop Holoubek, Robyn Kvapil a další.
SMYČKA (Štěpán Pech, 2015, 23 min.)
On, ona a její provaz. Subverzivní teenage komedie, která na klasická témata hledání vlastní identity, možnosti dorozumění a lásky nechá dopadat stíny vytěsněné Easy going estetiky 21. století jako zábavná smyčka, obtočená kolem krku psychoanalýzy.
ŠANCE TISÍCILETÍ (Bořivoj Hořínek, 2001, 13 min.)
Trashová komedie z devadesátkového sídliště. Para-dokumentární apokryf. Mladá hodná hloupá Marie v šusťákách a její neposkvrněné početí z obchoďáku. Tragédie Velkého příběhu, který nedostal šanci. Tu dostal duch doby. Ruční kamera není zárukou pravdy. Jeden z nejzajímavějších filmů z produkce FAMU posledních padesáti let. (text. Petr Marek)
DOKTOŘI (Jan Hofman, 8 min.)
Dekonstrukční groteska z nemocnice. Rozklad společenské hierarchie během malé chvíle na jednom malém pracovišti. Anarchie versus (ne)zodpovědnost na místě kam nepatří. Na chirurgii není místo pro srandu! Herci svých (životních) rolí se je snaží hrát. I primář. Vypadávání z role znehodnocuje sociální status. Nebo ho prokrvuje? Ruční kamera ani jakýkoli střih nejsou zárukou ničeho. Jeden z nejzajímavějších filmů z produkce FAMU posledních padesáti let. (text. Petr Marek)

 
VSTUPNÉ:
80 Kč / 60 Kč (studenti, senioři)
 
/Aktuální informace o programu a speciálních akcích TADY/
 


jádu
view counter
Webové aplikace by iQuest s.r.o.