Share |

ARTIST TALK @ Galerie Rudolfinum: Iluze a video

Michael Bielický, multimediální umělec, teoretik a vysokoškolský pedagog
Petr Nedoma, ředitel Galerie Rudolfinum

Hostem Artist Talk bude tentokrát Michael Bielický, multimediální umělec, teoretik a vysokoškolský pedagog, v současnosti působící především v Německu. Ve své práci se zabývá tvorbou prostorových iluzí a propojováním fyzického a virtuálního světa. Považuje se za umělce-iluzionistu, tvořícího v tradici českých předchůdců interaktivního umění. Je autorem videoskulptur, videopásek či "videobásní" a mnoha dalších projektů. Společně s kurátorem výstavy Domestic Arenas Petrem Nedomou budou hovořit nejen o Bielického vlastní práci, ale především o videoartu v souvislosti s výstavou, o jeho současném vývoji a tradici ve světovém kontextu.

Michael Bielický roku 1968 emigroval s rodiči a bratrem do Düsseldorfu. Po krátkém studiu medicíny byl roku 1984 přijat na düsseldorfskou akademii, kde studoval nejprve fotografii u Bernda Bechera (jeho spolužáky byli např. Andreas Gursky, Thomas Struth a Thomas Ruth), po roce přešel k "otci videoartu" Nam June Paikovi. Na přelomu 70. a 80. let pobýval zejména v USA, kde se zabýval fotografií. Právě Paik ovlivnil jeho "sochařské" pojetí videoartu. Autorův otevřený přístup k médiím inspiroval také příklad Josepha Beuyse, který v Düsseldorfu založil Freie Internationale Universität (FIU) jako alternativu k akademické struktuře.

Do roku 2007 vedl na pražské AVU Školu nových médií a v současné době vyučuje mediální umění na Staatliche Hochschule für Gestaltung v Karlsruhe.

Artist Talk proběhne ve středu 21. února od 18:00 v Galerii Rudolfinum. Vstup na debatu je zdarma, výstava samotná bude otevřena do 18:00.


jádu
view counter
Webové aplikace by iQuest s.r.o.