Share |

Apoteóza Jiřího Davida reprezentuje Česko na bienále výtvarného umění

Pavilon České a Slovenské republiky na 56. Mezinárodní výstavě umění La Biennale di Venezia představí veřejnosti od 9. května instalaci Jiřího Davida - Apoteóza. Ideově vychází Davidovo specifické dílo z monumentálního obrazu Apoteóza „Slovanstvo pro lidstvo!", součásti Muchova cyklu Slovanská epopej.
 
Jiří David (1956) je jedním z nejvýraznějších představitelů současného českého vizuálního umění, který se stal známým díky své různorodé a bohaté tvorbě nejen doma, ale i na mezinárodní scéně. Jeho tvůrčími oblastmi jsou malba a intermediální umění – fotografie, instalace a díla ve veřejném prostoru.
 
Jiří David dílo Alfonse Muchy, které tematizuje heroickou ságu historie Čechů a Slovanů, reinterpretuje a přistupuje k němu z pozice současného autora se smyslem pro kritickou analýzu. Davidova černobílá verze Apoteózy je aktem dekonstrukce, která rafinovaně umocňuje zásah do jednotlivých částí kompozice díla formou apokryfů. Instalace dává impuls ke kritickému uvažování o celé řadě závažných politických, ekonomických, socio-kulturních, filozofických a sociologických otázek, které referují o minulosti a současnosti světa v širších relacích, kde se prolínají lokální a globální problémy.
 
Kde je tedy možné si dílo prohlédnout? 9. květen – 22. listopad 2015 Pavilon České a Slovenské republiky, Giardini di Castello, Benátky, Itálie.
Výstavu připravila Národní galerie v Praze ve spolupráci se Slovenskou národní galerií v Bratislavě.
 
 
Protišedi pro vás chystá reportáž přímo z Benátek!


jádu
view counter
Webové aplikace by iQuest s.r.o.