Share |

ANOHNI vydává protestní album Hopelessness, světové kritiky jej vychvalují

foto: ANOHNI

ANOHNI, dříve zpěvák Antony Hegarty z formace Antony and the Johnsons, vydává pod svojí novou ženskou identitou debutové album nazvané Hopelessness. Na něm spolupracoval s dvěma producenty současné elektronické hudby - Oneohtrix Point Never a Hudson Mohawke, který spolupracuje například s Kanyem Westem. Album obsahuje jedenáct skladeb s přímočarými politickými texty týkajícími se sledování, války vedené drony i ničení ekosystémů. Nakažlivá taneční hudba se prolíná s charakteristickým procítěným i strhujícím hlasem ANOHNI a protestem proti současné americké politice i globální civilizaci. 
 
Na album poutal v březnu výrazný videoklip s modelkou Naomi Campbell ke skladbě Drone Bomb Me, která je zpívaná z perspektivy afgánské dívky, jejíž rodinu zabil útok drony. Ihned po vydání se desce dostalo nadšených recenzí z celého světa. Deník Guardian ji ohodnotil maximem pěti hvězdiček a nazval ji “nejsilnější a nejpromyšlenější protestní nahrávkou za několik desetiletí.” Hudební magazín Pitchfork udělil 9 z 10 možných hvězdiček a charakterizoval ji jako “asi nejotevřenější politické album tohoto roku - triumfální i bolestné zároveň, plné momentů, které vyvolávají mrazení i slzy.” Magazín Spin ohodnotil album stejným počtem hvězdiček jako Pitchfork a hodnocením, že “odsuzuje válku nádherným výkřikem.” Hopelessness se pro deníky The Times a Independent stalo albem týdne, pro Uncut albem měsíce. Hudební časopis Q vyzvedl ANOHNI jako “nejdůležitější hlas současné hudby.” Australský web Ripitup přisoudil albu plný počet pěti hvězdiček a na závěr uvedl: “Toto album přinutí posluchače zároveň tančit i plakat. Jde o nejdůležitější dílo konceptuálního umění roku 2016 - dojímavé, upřímné, krásné. Těchto jedenáct skladeb vás dostane.”  

ANOHNI se letos stala druhou transgender umělkyní nominovanou na Oscara - za Nejlepší původní píseň Manta Ray z filmu Racing Extinction. Na protest proti tomu, že nemohla píseň zazpívat, se ceremoniálu nezúčastnila. ANOHNI, ještě s Antony and the Johnsons, na festivalu Colours of Ostrava vystoupila poprvé v roce 2012, kdy v novém festivalovém areálu Dolních Vítkovic společně s Janáčkovou filharmonií Ostrava okouzlila tisíce diváků. ANOHNI album představí na letošních Colours of Ostrava.


jádu
view counter
Webové aplikace by iQuest s.r.o.