Share |

Anketa o módě a stylu: Monika Lepschy

foto archiv ML

Monika Lepschy je čerstvou absolventkou magisterského studia Fashion design a jejím posledním úspěchem je představení vlastní autorské kolekce oděvů, bot a doplňků SS2016 na Vancouver Fashion Week v Kanadě.
Jak vidí módu, co ji baví a co ji na tomto způsobu vyjadřování oslovuje?
 
 

Jaká je tvoje definice módy a stylu?
 
Móda je ve své pomíjivosti a povrchnosti, ať chceme nebo nechceme, odrazem doby. Móda tu vždy byla, je a bude. Vyvíjí se stejně jako se vyvíjí lidská společnost, jen se v posledních desetiletích zkracují tyto intervaly proměny, které jsou ovlivněny mnoha faktory, které nám umožňují vytvářet věci rychleji. Především však nová média a technologie. Dalším neopomenutelným faktorem je čím dál tím větší všeobecná náročnost nás všech. Móda však není globální. To, co je považováno v Evropě za módní, nemusí jistě znamenat, že se takto oblékají lidé ve všech koutech naší planety. A já jsem za to ráda. Styl se od módy liší svou individualitou. Zatímco móda ovlivňuje takřka všechny autory dané doby, styl je (nebo by měl být) nezaměnitelný. Pro mne je styl rukopisem konkrétního autora a zároveň si styl tvoří každý nositel tím, jak dokáže zkombinovat to, co mu návrháři nabídnou. Zatímco móda je v jedné metropoli pravděpodobně jedna, stylů zde může být ohromné množství. Styl je nástrojem k odlišení se. Nabourává určitou uniformitu a diktát módy, a to je velmi důležité - třeba i v boji proti všeobecné šedi. 
 
 
 
Co máš nejraději na své práci?
 
Nemám ráda stereotyp. Každý můj den je úplně jiný. Řeším mnoho problémů a to člověka udržuje ve střehu. Jako návrhářka musím rychle reagovat, učit se a rozvíjet se. To považuji za důležité nejen pro svůj obor. Nezbývá mi pak ale mnoho času na běžné věci.
 
 
Jak si dobíjíš baterky?
 
Baterky mi zaručeně dobíjí projekty, které se mi podaří. Mimo to mne dokáže nabít dobré jídlo, hra na klavír a youtube videa začínající slovním spojením funny cats :)) . Dobíjet baterky je důležité, protože to jak je člověk dobit se chtě nechtě projevuje v jeho tvorbě. 

 
Co tě zaručeně potěší?
 
Myslím si, že každého autora nejvíce potěší zpětná vazba a fakt, že to, co dělám, není zbytečné. 
Dále pak chytří lidé, kůže bez kazu, zuby bez kazu, vyvětraná tramvaj, líhnoucí se karety, rychlý eskalátor, nepřejetá kočka, vepřová šunka, teplý zimní kabát, kakao bez škraloupu, čerstvá žvýkačka, mír, ostrý nůž, jednička z navrhování, koalí úsměv, odchlupovač IKEA a mnoho dalšího..

Co děláš proti šedi?
 
Myslím, že ve společnosti je šeď více než patrná. Není to jen šeď vizuální, ale především šeď v našich myslích. Proti šedi se snažím bojovat tím, že vytvářím věci tak, abych se za ně nemusela stydět. To mě činí vnitřně šťastnou. V každé své práci se snažím experimentovat s novými materiály a technologiemi, ale vždy s vidinou esteticky zajímavého a především funkčního výsledku. Tímto bojuji proti šedi ve formální poloze své tvorby. Dalším důležitým faktorem, kterým se snažím bojovat proti šedi je vytváření věcí, které dokáží potěšit druhé a tím jim vykouzlit úsměv na tváři. Není to tak jednoduché. Vše souvisí se vším a úsměv je jen prvním viditelným znakem pozitivního myšlení, které je základem boje proti šedi. 

www.facebook.com/lepschyfashion
lepschy.cz/

 

jádu
view counter
Webové aplikace by iQuest s.r.o.