Share |

Anketa o módě a stylu: Keramička Jana Vlčková

foto archiv Jany Vlčkové

Jana Vlčková má (spolu se svým manželem) malý keramický ateliér. Věnuje se čajové keramice s dotaženými tvary, díky kterým konvičky nekapou a slíváčky slívají. Kromě toho dělá keramické šperky a prvky pro jejich výrobu. 
 
Jaká je tvoje definice módy a stylu? 
Móda i styl je pro mě něco, co odpovídá osobnosti, času i místu. Je výborné, když si z trendů umíme vybrat to, co nás podpoří, posune, rozveselí. Když nám to pomůže cítit se lépe a vnímat sami sebe lépe než bez trendu a zároveň si to umíme užít. Oboje se v čase vyvíjí, tak jako my a střídá výrazné a méně výrazné.
Přiznám se, že módu i trendy mám ráda, ale jsem v tom nestálá. Jsou dny, kdy mě baví zářit a rebelovat nápadnými kousky, někdy se zas schovám do něčeho méně nápadného a stejně tak střídám podpatky a kecky. Módní barvou je pro mě už spoustu let černá, kdysi základ šatníku, teď už jen dominantní barva. Dokonce i zástěra, kterou používám při práci v keramické dílně, je černá. 
Stylové je pro mě pochopit osobnost a nechat se inspirovat tím nejlepším a nejzajímavějším, co se děje kolem. Stylově patřím mezi ty, co v mnoha oblastech patří mimo mainstream, ale stylovost si zase užívám v dnes všudypřítomném kultu jídla a vaření, seberozvoji i sociálních sítích.
Co máš nejraději na své práci? 
Různorodost, kombinuji 3 profese (keramička, terapeutka, personalistka) a baví mě, že každý den probíhá jinak. Zrovna tak nemám standardní pracovní dobu ani pracovní místo. Takže pracuji všude a už jsem si zvykla doplňovat a odškrtávat ty jednotlivé to do listy jednotlivých prací. V pozici keramika mě baví proces a vývoj. Od samotné myšlenky, představy zákazníka nebo mé, přes prvotní uchopení kusu hlíny a její další zpracování. Pak mě baví s odstupem to „mazlení“ se s postupně schnoucím kouskem, jeho první odevzdání peci a další práce po vypálení. A je pro mě obrovskou výzvou a občas také zdrojem vztekání či smutku, vidět, jak si s mojí prací poradí pec při obou výpalech. Snažím se pracovat spíše sama, v klidu a s dobrou muzikou. Obrovským zdrojem pozitivity je pak pro mě reakce zákazníka, jeho první „osahání“ nového kousku. Keramice se věnuji se svým mužem a baví mě, že jsme si dokázali rozdělit to, co koho víc baví a naplňuje a nelezeme si navzájem do zelí. Dalším super rysem mé práce je pocit dlouhodobého naplnění, jsem ráda za to, co je za mnou a co jsem dokázala. Možná to není nic, kvůli čemu se píší dějiny, ale je tam, alespoň pro mě pár momentů a lidí, kterým jsem pomohla nebo kde vím, že jsem pozitivně vstoupila do jejich života a teď jsou na tom lépe než dřív. A další, co chci zmínit je svoboda. Do jisté míry si určuji své dny a tempo a to mě baví. Díky tomu se mohu v podstatě denně o svou práci a svůj čas dělit i se svým pejskem, který se mnou tráví většinu dní a to ve všech pracech, kterým se věnuji.
Jak si dobíjíš baterky? 
Spaním, dobrým jídlem, dobrým vařením, dobrými lidmi i samotou, které ráda kombinuji, svým psem, čajem, cestováním, knížkami a ideálně i prací samotnou.
 
Co tě zaručeně potěší?  
Den, kdy mohu vstávat podle sebe a ne podle budíku, pozitivní reakce zákazníka nebo další objednávka, nápady na nové kousky a pár dní někde mimo domov, kde bude hezky, ne moc lidí a kde si užiji vlastního tempa a zajímavých míst. A samozřejmě uznání druhých, ať už chvála mé osoby, mé práce nebo mé myšlenky.
Co děláš proti šedi? 
Žiji svůj život podle vlastního názoru a tak, aby na mě moje rodina i můj rod mohli být pyšní. Snažím se jít proti proudu všeobecné nespokojenosti a negace a spotřebního stylu života. Užívám si minimalismu a hledám radost i potěšení v drobnostech a přijetí reality. Žiju tady a teď, směju se, občas zpívám a blbnu, jsem hlučná, výrazná a když mi to příjde jako dobrý nápad, klidně jdu hlavou proti zdi. Snažím se, aby můj život a to, jaká jsem, bylo jedním ze zrnek toho, co udělá náš svět o něco lepší, pozitivnější a barevnější.
-
 
EFRAIM autorská keramika a keramický šperk a materiál 
http://www.fler.cz/efraim-keramicke-sperky-a-komponenty

http://www.fler.cz/efraim-autorska-keramika

http://www.sashe.sk/Efraim...&new

www.efraim.cz
 
 
 
 
 
 


jádu
view counter
Webové aplikace by iQuest s.r.o.