Share |

Anketa o módě a stylu: Jiří Salač, zakladatel značky CLASP’PIN

foto archiv Jiřího Salače

Jiří Salač vystudoval SPŠG v Praze, obor Užitá fotografie, a strávil několik let prací v reklamních a mediálních agenturách jako grafik. V současné chvíli se věnuje vývoji a výrobě vlastních stylových batohů CLASP’PIN a provozuje e-shop www.clasppingoods.com.
Mimo silniční a horskou cyklistiku patří k jeho koníčkům také toulky (nejen) českou krajinou. Je milovníkem mechanických aparátů, historie a dějin. Díky založení značky CLASP’PIN, kterou je nyní mimo jiné možné podpořit na crowdfundingovém portálu Hithit, se staly jeho velkou vášní i starší funkční průmyslové šicí stroje, které repasuje a používá ve své dílně.
 
 
Jaká je vaše definice módy a stylu?
Styl je v mém pojetí vnímání důležitější než móda samotná. Pokud styl někdo přirozenou cestou má, nepotřebuje znát žádné módní trendy, nesnaží se zařadit do nějaké škatulky. Jde to z něj přirozeně. K nějaké škatulce to asi bude mít nejblíže, ale mě velmi baví lidé, kteří nedbají na módní trendy a jedou si svoji lajnu a stojí mimo mainstream. Pokud někdo má skutečně svůj osobní styl, poznáte to, i když se oblékne v sekáči. Obecně mám rád, když se věci kombinují a prolíná se staré s novým, v mém případě to platí obzvlášť. Kdysi jsem si přivezl z Walesu “česky řečeno” vlněnou bekovku, kterou mám dodnes a je to velká klasika. O pár let později se z toho stala opět móda. Vyhovuje mi  „nabořit” současnou módu nějakou klasikou – jsem tedy spíše oldschooler. 
Co máte nejraději na své práci?
Jednoznačně to, čemu se říká vývoj. Testování nových věcí, materiálů, postupů – hledání nových cest. Moje práce momentálně rozhodně není monotónní. Mohu pracovat s kůží, plátnem, věnovat se čistě textilními šití nebo šití o opracování kůže. Pokud je přespříliš jednoho, můžete přehodit výhybku a věnovat se jinému úkonu. Na batohu jich je více než dost. Na papíře a v hlavě mám spoustu nápadů na další produkty a těším se, že v průběhu června snad zbyde čas na nové modely batohů a doplňků z kůže.
Jak si dobíjíte baterky?
Momentálně bohužel nezbývá moc času. Pokud ano, věnuji se silniční i MTB cyklistice. Obojí mě nabíjí odlišným způsobem. Na konec léta plánujeme s přítelkyní alespoň dvoutýdenní pobyt v Toskánsku v Itálii. Tamní krajina nemůže snad nikoho omrzet. Je to ráj dobrého jídla a surovin obecně. Pokud v současné chvíli zbývá čas, relaxuji nejvíce u webu dohledáváním starého brašnářského vybavení, je neuvěřitelné, jaké je poptávka. Přiznávám, že se z toho pro mě stává trochu vášeň. Mám rád také historii a toulky krajinou, ve které naleznete stopy dřívější lidské činnosti. To mě vždy přivádí zpět do klukovských let, staré lomy, keltská opida a zarostlé úvozové cesty, to co si příroda bere pomalu zpět.
Co vás zaručeně potěší?
Naprosto spolehlivě právě tyto návraty v krajině. Fantazie se nastartuje na plné obrátky, čistá radost. Spolehlivě fungují také malé i velké drobnosti a radosti, ta poslední byla za odvoz. Je to starý šlapací šicí stroj z roku 1930, který by vám dodnes prošil prst takřka hřebíkem a provázkem. Ne nadarmo se těmto strojům říká „špagátovka”. Už od dětství mám rád staré mechanické aparáty a přijít jim na kloub je velké potěšení.
Co děláte proti šedi?
Já s šedí někdy naopak rád splynu. Nemám v sobě potřebu na sebe vázat pozornost, takže mi vyhovuje dění kolem sebe spíše pozorovat. Dříve jsem hodně fotil a tohle byla moje nejlepší cesta ke slušné fotce. Dalo by se tedy říci, že proti šedi bojuji tím, že se ji snažím přetavit v něco pozitivnějšího. Je pak celkem jedno, zda z toho vznikne koukatelná fotka nebo batoh, na který sedí výraz “stylový a nadčasový”. Takový boj pro mě může vypadat třeba i tak, že víkendová cyklistická vyjížďka na Karlštejn nevede po cyklostezce podél Berounky, ale po starých lesních cestách skrz zrušené lomy, kde vás krajina doslova pohltí.
www.clasppingoods.com
Hithit kampaň


jádu
view counter
Webové aplikace by iQuest s.r.o.