Share |

Anketa o módě a stylu: Fotograf Pavel Hejný

foto Tereza Lášková

Na otázky v naší anketě odpovídá mladý fotograf Pavel Hejný, jehož práce si můžete prohlédnout na www.pavelhejny.com

Tvá definice módy a stylu?
Móda může být vzrušujíci, ale také diktát. Móda je způsob, jak navléci civilistovi uniformu tak, aby za to draze zaplatil a poděkoval. Styl je práce s charismatem a prismatem. Asi prezentace, bohužel i PR. Při mé práci se mi občas stane, že přede mnou stojí chlápek, který má upnuté tílko s flitry a otvory pro bradavky a říká mi, že se neumím oblékat... Nesnáším, když se za mnou v obchodě vlečou lidé z ochranky. Nenávidím slovo "trendy". To je teď trendy a tamto není trendy, protože to bylo trendy minulou sezónu. Ten výraz vymysleli obchodníci, aby mohli manipulovat idiotama. Nedávno jsem fotografoval v rámci stylingu kabátek Prada, který byl ušitý z osmidenních kůzlat a stál tolik, že by za tu cenu poslal Unicef do Afriky třitisícečlenné stádo koz. Tomu se říká "Luxury" a to naštěstí také nechápu. Styl vyjadřuje postoj. Přístup osobnosti k jejímu okolí. Právě proto má podle mne větší styl větev zabodnutá v oku než kabelka Louis Vuitton... Stan Steiner o mne kdysi řekl, že jsem dřevorubec české módní fotografie. Mám rád kvalitně navržené věci z kvalitních materiálů, střídmý design a dobrou kávu.

Co máš nejraději na své práci?
Svou práci. Rád jí listuji v časopise, prohlížím si ji na panelech metru a jezdím kolem ní autem na dálnici. Mám rád celý její průběh. Vnáší mi do života osobnosti, situace, vzpomínky, zážitky, ženy, letenky, kulturu, hudbu, barvy, šeď a další práci.

Jak si dobíjíš baterky?
Přátelé, divadlo, film, cestování, slunce, hory, audioknihy, alkohol... Nečekaná inspirace nebo nápad vždy nakopne jako mladá kobyla.

Co tě zaručeně potěší?
Pocit dobře odvedené práce. Bože, to je klišé, jako být v dnešní době fotografem.

Tvůj tip, co dělat proti šedi:
Nebe nad Berlínem. Film od geniálního Wima Wenderse z roku 1987. Tam je odpověď.
 
 
 
 
 


jádu
view counter
Webové aplikace by iQuest s.r.o.