Share |

Angličtina s Vášní má koule aneb jazykové kurzy nové generace

 
Kurzy angličtiny na téma cestování, TV seriály, nebo psychologie lákají na neortodoxní pojetí výuky i role studenta. Ukazují, jak lze překonat model „buď práce, nebo zábava,“ zakořeněný v podvědomí těch kdo kurzy poptávají a hlavně těch, co je nabízejí. Angličtina s Vášní se netočí kolem osnov učiva pro úroveň B1 až C2, ale kolem téma, které studenty zajímá natolik, že jejich chtění sdílet své zkušenosti a názory se skupinou nadšenců překonává i lenost naučit se anglicky.
„Zvolili jsme formát, pro který se daleko víc hodí výraz „workshop“ než „kurz,“ vysvětluje autorka projektu a ředitelka jazykové školy TeaTime, Jana Kabátová. „Nejsou to klasické hodiny ve stylu lektor vs. studenti, ale spíš dílna nebo herna, kde jsou studentům dány nástroje pro sdílení toho, co už mnohdy vědí. Lektor je v podstatě facilitátor a rozhodně nemusí být tím největším odborníkem ze všech na dané téma. Jeho hlavní parketou zůstává angličtina a metodika.“
 
Zároveň odmítá, že by workshopy byly debatními kroužky recyklujícími nedostatečnou slovní zásobu a zajeté chyby. Kurzy mají zahrnovat rozvoj slovní zásoby, gramatiky a správných způsobů vyjadřování v rámci diskuzí nebo prezentace. Tyto dovednosti, pochopitelně daleko přesahující téma antické mytologie či archeologie - například, jsou pro svou ryzí praktičnost zřejmě největším „jazykovým“ přínosem kurzů.
 
Je tu ale ještě jeden neméně důležitý aspekt, a tím je přínos duševní rovnováze účastníků kurzů. V době, kdy si mnozí nedokážou najít čas sami na sebe a na to, co je opravdu baví, poskytuje Angličtina s Vášní skvělou příležitost, jak se pod záminkou kurzu angličtiny pravidelně potkávat s těmi, kteří mi pomohou sestavit itinerář cesty po Islandu, nebo stejně jako já netrpělivě čekají na další díly seriálu Hra o trůny, případně vytvoří publikum pro můj oblíbený čajový obřad.
 
Netradiční je také způsob prezentace workshopů: na stránkách www.teatime.cz a sociálních sítích jsou k shlédnutí videoklipy k jednotlivým workshopům, v nichž si zahráli samotní lektoři. Zájemci tak mají možnost „seznámit se“ s lektory dřív, než se na kurz přihlásí s nadějí, že jsou lepšími lektory než herci.
Angličtina s Vášní ukazuje přirozený a přesto, zdá se, výjimečný trend ve výuce cizích jazyků, který nevyhnutelně zvedá laťku současným vzdělávacím modelům.
 
www.teatime.cz
 


jádu
view counter
Webové aplikace by iQuest s.r.o.