Share |

Amnesty International slaví 50 let a sbírá podpisy proti kamenování

 

Facebooková aplikace Amnesty International bojující proti kamenování je jednou z aktivit této organizace v rámci oslav 50 let její existence. Na stránce http://apps.facebook.com/sakineh/ lidé prostřednictvím svých podpisů skládají mozaiku tváře Sakíne Aštiáni z kamenů a vyjařují tak nesouhlas s kamenováním, stále praktikovaným v některých částech světa.

Na stránce si jednoduše vyberete některý z kamenů, podepíšete petici a napíšete svůj vzkaz, ve kterém můžete okomentovat nesmyslnost strestu smrti. Váš kámen spolu s dalšími pak vytvoŕí portrét ženy, která byla k trestu smrti ukamenováním odsouzena.

 

Při ukamenování bývá odsouzený člověk zahrabán po pás do země. Poté na něj okolo stojící dav vrhá kameny tak dlouho, dokud jej neusmrtí. V zemích, kde se tento způsob poprav praktikuje, jako je například Írán či Nigérie, existuje často nařízení o velikosti kamenů, aby oběť nezemřela příliš brzy. Exekuce může trvat i půl hodiny.

Amnesty International apeluje na představitele íránské vlády, aby Sakíne Aštíaniovou nepopravovali. Pokud je Sakíne nyní zadržována pouze v souvislosti s mimomanželským vztahem, požaduje Amnesty International  její úplně propuštění.

 

Aplikaci Kameny pro Sakíne připravila pro Amnesty International agentura EURO RSCG Praha. 

 


jádu
view counter
Webové aplikace by iQuest s.r.o.