Share |

AIDS není rajc

BEST OF: Nepřehlédli jste v našich starších vydáních? Přinášíme vám články z prvních dnů Proti šedi.

„Czechs fuck Czechs, thaťs why you´re all right“ komentoval jeden můj americký kamarád skutečnost, že u nás v Kraji tenhle sajrajt pronikl do oběhu poměrně malého množství lidí. Jak ale ukazují poslední čísla uveřejněná Českou společností AIDS pomoc, situace se začíná rapidně měnit a virus HIV je v tuzemských hobitích norách stále častěji jako doma. 

Situace je o to varovnější, že se zhoršujícími se statistikami ministerstvo zdravotnictví přiškrcuje státní dotace jak na provoz preventivních programů, tak i na samotné testování. Co s tím?

KONEC PREVENCE, KONEC TESTOVÁNÍ GRATIS
Šéf karlínského Domu světla Miroslav Hlavatý, který jde už dvacet let AIDS po krku, skládá hlavu do dlaní. „Situace je nejhorší od roku 97, z potápějící se lodi kouká už jen komín.“ Hlavatý si stěžuje na nepochopitelný krok Ministerstva zdravotnictví. Úřednickým škrtem zmizela z rozpočtu organizace jíž řídí polovina finančních prostředků. „Pokud se nic nestane, bude muset Česká společnost AIDS pomoc výrazně omezit svou činnost.“ O padesát procent dotací přišlo ještě dalších dvacet sdružení, která udržovala zákeřný virus v patřičných mezích.
Dům Světla už musel stáhnout jednoho ze svých HIV pozitivních lektorů, který objížděl školy s osvětovými besedami. Nevím jak vy, ale já jsem jako teenager dozvěděl o tom, že sex nepřináší jen slast, právě na takovém sezení. Končí také rozdávání preventivních materiálů. Poslední masivní anti-kampaň u nás přitom proběhla v osmdesátých letech!

KŘIVKA STOUPÁ, DOMINO SE BORTÍ
 Není tedy divu, že moderní mor přestává děsit. Nejohroženější skupinou jsou mladí nedospělci, především dívky. Hlavatý k tom říká: „O ochraně a riziku HIV neví tato generace skoro nic.“ Takže, chlapci a dívky, poslouchejte. V Česku žije 1470 pozitivních, u 318 nakažených už propuklo AIDS a 168 lidí už nemoci podlehlo. Jen letos si špatnou zprávu o tom, že odteď bude před obědem třeba polykat také antiretrovira, vyslechlo 136 lidí. Rekord z loňska (157) tedy bude pravděpodobně pokořen. Ano. Za zázrak se dá označit populace feťáků. Potýká se sice se všemi druhy žloutenky, hivko se jim ale zatím v buchnách příliš nezabydlelo. I to se má ale změnit, až k nám začnou proudit smažky z východu. A potom se kostičky domina začnou bortit podle klasického scénáře. Ulice, blecha, krysa, kočka, pes – jeho pán = epidemie.

CHCE TO CASH
 Činnost bojovníků proti AIDS přitom nestojí tolik peněz. Letos chybí Č.S.A.P. a Domu světla jen asi milion korun. Při pohledu na nekonečné množství předražených zakázek, které státní kasa krvácí někam do Bartákova, je nepochopitelné, že se tak titěrná částka nedá odněkud vyškrábnout. Sporadicky se chce na prevenci podílet i soukromý kapitál a pokud ano, tak jen anonymně. Banner s červenou stužkou může odradit klienty. Změnit se to snaží benefice Art For Life. Ta má nabídnout koncerty, výstavy a dražbu fotek z kalendáře, v němž se nechala zvěčnit třeba Ester Kočičková nebo Geislerka s Wilhelmovou. Vloni se tímto způsobem podařilo vytřískat asi 250 tisíc. To ale nestačí. Protišedi má informace, že vzniká iniciativa umělců, která chce v masivnější míře na problém HIV upozornit. Nepůjde jen o poplašné volání „Nasaďte si kondom!!!“ Jde o to sehnat prachy, hodně peněz a přesvědčit papínky, že jejich dcerušky často nechodí po parties rovnou domů, ale v šustícím křoví se vystavují smrtelné hrozbě. Zatím je projekt v začátcích, ale rozhodně stay tuned.

Text Petr Kořínek

 


jádu
view counter
Webové aplikace by iQuest s.r.o.