Share |

Premiéra autorské hry 68 v HaDivadle

foto HaDivadlo

Rok 1968 jako setkání mladé a dravé energie ke změně společnosti i jako moment dějin, který uzavřel mnohým „iluzím“ cestu.

​ ​
Letošní výročí 50 let od celosvětových událostí hybného období, kdy se v politice a kultuře bořily (na čas) bariéry od USA až po Východ, připomíná brněnské HaDivadlo premiérou autorské hry, s níž se jako ke své někdejší domovské scéně za souborem vrací legendární režisér J. A. Pitínský. Mág hravého avantgardního rukopisu, který v HaDivadle strávil převážnou část divokých porevolučních 90. let, otevře v inscenaci s názvem ’68, podle textu dramaturga Matěje Nytry, otázku manipulace s pamětí a interpretací „pravdy o 1968“ skrz šťavnatý – a hned dvojnásobný – střet pohledu Západu vs. Východu, a také Synů vs. Otců, jež se v mezi-generačním dialogu horko vs. těžko dokáží shodnout. Zkušenost západních zemí v čele s Francií (slavné studentské hnutí známé jako Pařížský máj) se totiž od toho, co si běžně v souvislosti s rokem 68 u nás připomínáme (reakční Pražské jaro a následně 21. srpen a sovětská okupace), v mnohém liší, a nejde pouze o kontrastní politické protipóly. Jak setkání generací a představ o správné revoluční cestě může dopadnout? K čemu spěje?
 A proč se cifry 68 a 89 tak podezřele – vizuálně – podobají? Pro Pitínského, režiséra s až surrealistickou fantazií, téma ryze aktuální a osobně blízké. Paměť revolucionáře je ne/smrtelná! Tenkrát na Západě! Premiéra na 1. máje 2018.


jádu
view counter
Webové aplikace by iQuest s.r.o.