Share |

518: Zajímá mě kvalita a prožitek

Vladimír 518, rapper pevně spjatý s PSH. Kdo ho ale dobře zná, ví, že miluje muziku ve všech podobách. “V průběhu života se mi podařilo rozlámat postupně všechny bariéry, takže poslouchám veškerý spektrum od hluku až po barokní hudbu,” říká 518. Za nedlouho ho čeká velmi netradiční koncert, který nemá s hiphopem nic společného a pokud ho nechcete minout, sledujte indicie na netu a Snapchatu.
 
 
Johny Cash, nebo Ray Charles? Elvis, nebo James Brown? Kdo je víc a proč?
Snažim se přesně tak nepřemejšlet, svět neni černobílej a muzika už vůbec ne. Všichni čtyři jsou obrovský osobnosti a má smysl studovat jejich diskografie, protože je v nich furt co objevovat. Ale kdyby jsi mě mučil, vyberu Ray Charlese a Jamese Browna.
 
Může i rapper v Česku zažít pocit rockové hvězdy? Nebo je k tomu nezbytně třeba kytara či basa?
To je otázka, do jaký míry potřebuješ naplnit klišé toho, jak má vypadat rocková hvězda, případně jak má vypadat moment nebo událost, při který se z tebe rocková hvězda stává a tak podobně. Podmínky u nás jsou malý a s rapem si tu cestu vyšlapáváme postupně sami, přesto už jsme zažili hodně eventů, který i na naše podmínky byly velký a cejtil jsem, že všechno pumpuje v maximální síle.
 
Kdybys měl být rockovou star světové třídy, kdo by to měl být a proč právě on?
Tohle nedělam, nepředstavuju si, že jsem někdo jinej. Tak silně se cejtim bejt mnou, že se musim začít smát sám sobě, když si představim sebe v kůži kohokoli jinýho. Ale bylo by fajn stát se Nosáčem, co tankuje video a proskákat těch kůží víc. Ty vole, já bych chtěl bejt Elvis a neztloustnout, Jim Morrison a vysrat se na hudbu a zůstat u psaní textů, třeba i Hendrix, Notorious B.I.G. a přežít napadení, Ozzy v 80. letech a ufetovat se k smrti a tak dál. Napiš o tom comics.
 
Nebo tě spíš baví ostřejší kytary? Metal? HC? K čemu máš blízko a proč? 
Baví mě všechno. V průběhu života se mi podařilo rozlámat postupně všechny bariéry, takže poslouchám veškerý spektrum od hluku až po barokní hudbu. Zajímá mě kvalita a prožitek, nic jinýho. Metal je skvělej a hardcore taky, proč ne, tohle jsem jel od puberty. Jsou to stovky kapel a člověk se u toho cejtí jak malý dítě v hračkářství.
 
Hip hop vychází z poměrně složitých černošských rytmů, zatímco rockabilly jde na věc mnohem přímočarěji. Je to výhoda nebo spíš handicap? 
Neumim si představit nic přímočařejšího, než rapový bicí, který jsou zasmyčkovaný furt dokola. Za složitý černošský rytmy považuju třeba affrobeat nebo jazz, kde se počítá trochu jinak a sklaby maj složitý struktury. Ale hip hop, rockabilly i psychobilly, to je vlastně lidová zábava, easy shit kterej musí makat na pódiu i pod nim, nic těžkýho a složitýho. Zajímavý je, že pomocí těhle jednoduchejch forem lze sdílet a zapisovat složitý životní pocity i situace.
 
Toužil jsi někdy po pravý americký káře? Něco jako Pomáda, cadillac… Nebo jsi snad někdy něco takové vlastnil, zkusil?
Káry jsou fajn, není potřeba se nijak striktně vyhraňovat podobně jako v muzice. Kdo by nezatoužil aspoň jednou v životě po americe, že jo. Ale jedu v BMW a můj vintage víkenďák bude spíš z Anglie než z USA.
 
Tvůj současný účes je dost nekompromisí, ale přeci jen kdyby byla ta možnost přiklonit se kadeřnicky k nějakému žánru, bylo by to číro, psychobilly kohout, rockabilly vlna… nebo? 
He he, já už ani nevim že mám vlasy. Kdybych si je zase nechal narůst, musel bych zjistit, co se s tim dá případně vůbec dělat. Ale všechno, co jsi vyjmenoval, jsou super styly, jen ten skinhead, co mám na hlavě já, se výborně udržuje.
 
Napadne tě nějaká R’n’R hymna, kterou bys viděl jako hudební podklad pro svůj příští hiphopovou pecku?
Jo, Ace of Spades od Motörhead.
 
Utržil jsi někdy nějaký úraz během poga? Kopanec do ohryzku nebo tak? Nebo jiný přísný zážitek z rockového běsnění pod podiem?
Jako teenager jsem pogoval hodně, skákal z pódia a dělal bordel. Ale jsem odolnej, nikdy se mi nic, co by stálo za řeč, nestalo. Nejsem si jistej, jestli to samý můžou říct všichni, co tam byli tehdy kolem mě.
 
Holky v pin-up stylu jsou... ? Nebo tě spíš berou jiný?
Jsou sexy, no doubt!

jádu
view counter
Webové aplikace by iQuest s.r.o.