Share |

5 vánočních tradic, pověr a obyčejů, které možná neznáte

Sponsored Video:
Vánoce jsou plné tradic - ale nejen každá země, ale každý kraj má svoje. Vybrali jsme pro vás několik méně známých, třeba jimi obohatíte svůj letošní závěr roku. Ať už si vyberete, nebo ne, hlavně si svátky užijte, nenervujte se a odpočiňte si taky trochu!
 
1) Do konce roku by se měly vrátit všechny půjčené a cizí věci, které máte doma. Ano, vidíme ty knihy ve vaší knihovně, vidíme tu šálu - vraťe je, vraťte je...
 
2) Máte krb? Má váš kamarád krb? Můžete udělat oheň venku? Tak to jste vyhráli.  Někde totiž na Štedrý den zapalují tři velká polena, která symbolizují svatou trojici. Od nich se pak zapalují svíčky, které se nosí do domu a mají zajistit klid a pohodu v novém roce. Pokud se s tím nechcete pálit, kupte nebo vyrobte si vánoční poleno z čokolády. taky dobrý.
 
3) Chléb upečený 25. prosince a vejce toho dne snesená jsou prý kouzelná - pokud máte hospodářství, nezapomeňte slepice odměnit hrachem!
 
4) V Německu se často jí smažený kapr podobně jako u nás (jeho tradice ani v Čechách ale není dlouhá, většina domácností ho začala jíst až ve 20. století, do té doby se jedly spíš kroupy, houby a luštěniny plus sušené ovoce), ovšem nebývá to 24.12., ale až 25. a jako příloha se podává ne salát, ale vařené brambory, dušené fazolky a zelí.
 
5) Na Štědrý den už nepracujte v domácnosti. Máte pro to kromě toho, že se nechcete udřít, nýbrž si vychutnat sváteční náadu, mnohé dobré důvody: 24.12. se podle dávné pověry nesmí doma zametat ani vynášet odpadky, protože by se tím vyneslo štěstí. Nesmí se ani plést a šít, protože by vaši práci poničily myši!
 
Post sponzorován firmou Lidl, ale všechny myšlenky jsou redakce.
Související odkazy:

Homepage

http://bit.ly/2g3J60z

Youtube

http://bit.ly/2g3Gyj2

Facebook

http://bit.ly/2g3EUho

 

jádu
view counter
Webové aplikace by iQuest s.r.o.