Share |

5 obrázků a 5 unikátních příběhů z roku 2015

Sluneční erupce / foto: NASA

V dnešním článku se podíváme na pět zajímavých obrázků, z nichž všechny byly vyfoceny v roce 2015 a které vyobrazují určité specifické události nebo postavy, které jsou něčím zvláštní. Nejdříve se podívejme do vesmíru v souvislosti s prvním obrázkem.
 
Sluneční erupce
Co se týče slunečních erupcí, jde o výbuchy na povrchu Slunce, které se pohybují rychlostí až 1 milion km za hodinu. 12. ledna 2015 proběhla sluneční erupce, konkrétně v 11.24 hodin EST (středního času v USA). Americké organizaci NASA se podařilo tuto erupci zachytit. Tyto erupce představují výbuch energie, jejíž množství odpovídá výbuchu miliardy megatun TNT. Víme také o nich to, že vytvářejí radiové vlny různých délek, od těch nejdelších až po ty nejkratší, a sice vlny gama záření. Ačkoliv tyto vlny nedokáží proniknout atmosférou Země a mít tak negativní vliv na naše zdraví, přesto se dokáží k atmosféře dostat a dokonce narušit vrstvu atmosféry, jíž prochází signály GPS. Není tedy proti nim nutné se chránit pomocí slunečních brýlí, přesto mají na náš život určitý vliv.
Sněhové vánice v USA
V prvních měsících roku 2015 se v USA, konkrétně v severovýchodní části tohoto amerického velkostátu, přihodilo hned několik sněžných bouří a počasí se přibližovalo arktickým podmínkám. Teploty klesaly hluboko pod nulu a nejvíce byl zasažen region Nové Anglie, který sestává z šesti dílčích států, a sice Connecticutu, Maine, státu Massachusetts, Nový Hampshire, Rhode Island a Vermont. Státy Massachusetts a Maine zaznamenaly nejprudší sněhové bouře. Ze zpráv vyplývá, že hloubka napadeného sněhu dosahovala až 2,5 metrů.
Fotka byla pořízena Sotitia Om, který je amatérský fotograf, a ukazuje jezero Mascuppic, v Dracut Massachusetts, naplněné sněhem.
 
Kreativní a inovativní fotky
Kreativní fotograf Sergey Ponomarev spolupracoval se slavnou Annou Kirchnerovou pro legendární módní časopisy Marie Clair a Vogue. Sbírka jejich fotografií označená jako "Silná žena" (v orig. "Strong Woman") je důkazem toho, jak ženský portrét může být vyobrazením množství emocí a zkušeností. Svým pronikavým pohledem a šarmem dokáží zaujmout a udělat dojem, aniž by musely provokovat a vynucovat si pozornost.
Dle slov autora bylo úkolem projektu, jehož příklad můžete vidět na fotografii na odkazu výše, předvést, že ženy jsou silné osobnosti, ačkoliv tak na první pohled leckdy nevypadají, neboť objektem jeho focení v rámci tohoto projektu byly ženy, které neměly lehký život a musely si v něm zakusit mnoho nepříjemných zkušeností. Bolest, kterou tyto ženy zažívaly, by měla být zachycena na těchto fotografiích. Sergey Ponomarev v současnosti žije a pracuje v Londýně a také udržuje stabilní spolupráci s PokerStars Casina, známé online herní platformy.
 
Hasiči v zimě
Jen málokdo by očekával, že hasiči budou mít co dělat také a především v zimě. Obrázek níže zachycuje hasiče, kteří měli na starost poradit si s ohněm a ledem v již zmíněných atypických sněžných podmínkách, v tomto případě konkrétně ve městě Philadelphia. Budova, která je normálně sídlem zdravotního zařízení, se stala doslova a do písmene sněhovým palácem, jak je z obrázku patrné. Hasiči totiž nejdříve použili vodu, aby uhasili požár, který zde nastal, poté však voda v supernízkých teplotách rychle zmrzla a na stěnách budovy vytvořila zvláštní, ale přitom krásné, rampouchy.
Krásná fotografie zmrzlé budovy byl publikován philymag.com. Rampouchy bylo podle zpráv možné vidět i ze značné vzdálenosti a z dálky budova vypadala opravdu jako palác z ledu. Teplota dle zpráv dosahovala -16 °C. Aby se hasiči dostali ke svému hasičskému zařízení, museli použít kladiva, aby s hadicemi mohli vůbec manipulovat.
 
Chudák kočička
Fotka, kterou máte možnost vidět níže, byla vyfocena 16. března 2015 pro Getty Images. Můžete na ní sledovat kočičku Hei Hudie, které v době pořízení fotografie bylo teprve 8 měsíců. Jméno Hei Hudie v překladu znamená "Černý motýl". Toto jméno si vysloužila díky svým černým skvrnám na tváři a na těle. Kočičce se přihodilo neštěstí, když v březnu spadla z devátého patra hotelové budovy v městě Čchung-čching. Od doby tohoto pádu kočka nemůže používat zadní tlapky k chůzi. Jak však je z fotografie zřejmé, to doktorům nebránilo projevit svou empatii vůči tomuto zvířátku a od doby úrazu proběhly již čtyři operace, jejichž účelem bylo umožnit kočce, aby zase chodila. Kromě toho potřebuje denní fyzioterapeutickou péči a na její konto bylo darováno již zhruba 10.000 yuanů, tedy něco přes 40.000 Kč na její vyléčení.
Dle zpráv je možné, že kočku z devátého patra někdo shodil. Je však jisté, že při pádu spadla na nohy, díky čemuž si pravděpodobně zachránila život. Dle vyjádření lékařů na kočku před pádem ještě její krutý majitel stoupnul. Bohužel již nikdy nebude používat své zadní tlapky k chození, bude však o ni dobře pečováno, neboť doktorka Cheng Yu, která měla většinu operací na starost, se rozhodla ponechat si ji ve své kanceláři a postarat se o to, aby už nikdy nezažila podobný traumatizující a bolestivý zážitek.


jádu
view counter
Webové aplikace by iQuest s.r.o.