Share |

5 důvodů proč nejezdit do Londýna

foto a text: Ivona F.

Milujeme cestování. Cestování je koníček, který je stále dostupnější. Vlastně s jistou nadsázkou se dá říct, že kdo necestuje, není „in“. Jenže poznávání neznámých končin je sice vzrušující v pozitivním slova smyslu, ale i v tom negativním. Jako vhodný příklad uvádím Londýn, který je tradičně oceňován z hlediska architektury i kulturního buzzu, ale prosím Vás: „Nejezděte tam!“
 
1. Fish&Chips
„Good tasting, simple recipe.“ Tahle anglická specialita je původem tradiční jídlo pracující třídy. Postupně se ale vypracovala až na typicky anglické take away jídlo, které je s Anglií svázáno stejně jako její konstituce. Ani v Londýně nelze této pochoutce odolat a bude to jistě jedna z prvních věcí, kterou jako turista ochutnáte. Fish&Chips je ale obrovská tučná bomba, kterou váš vyhládlý žaludek vůbec nemusí pojmout, a tedy se můžete těšit na žaludeční problémy v podobě průjmu či zvracení.
 
2. Odpadkové koše
Londýn v současné době obývá více než 8,5 milionů obyvatel. Tohle rozvinuté město s významným finančním centrem by tedy nemělo mít problém s logistikou odpadů. Nicméně v centu, kde se pohybuje obrovská masa pracovníků, je někdy problém vyhodit drobný odpad, protože odpadkových košů je zde pomálu a to i v turisticky vytížených místech jako je na příklad Tower Bridge.
 
3. Tube
Nejstarší podzemní dráha na světě překvapí velikostí sítě, ale i velikostí metra. Rozlehlá síť významně usnadňuje pohyb po městě. Nicméně velikost vlaků, která je limitována velikostí tunelů, usměrňuje celkovou kapacitu vagonů, která je zejména ve špičkách nedostatečná. Rovněž slepá ramena jednotlivých linek a obecně neudržované přestupní prostory metra nepřidávají slavné „tube“ atraktivitu.

4. Hlava na hlavě
Londýn není jen město, ale i příslib lepšího života. Je to město, kam spousta lidí přichází, navzdory extrémně vysokým životním nákladům, snít. Nepřekvapivě, je tedy Londýn „a city full of people.“ Všude v centru, kde se něco děje – nákupy na Piccadilly Circus, relax v Hyde parku, večeře v China townu, výhled z Shardu, neřesti v Soho, tam všude je to hlava na hlavě.
 
5. Vysoce módní úsměv
Tohle město je přímo napěchované skvělou módou a stylovými oděvy. Londýňané je nosí s grácií a elegancí, úsměv tu ale k populárním módním doplňkům nepatří. Ne, místo zvednutých koutků tu pošmourné počasí alespoň rozzáří barva double-deckerů. Trochu škoda, že i hlavní město Anglie je v tomhle směru konzervativní. 


jádu
view counter
Webové aplikace by iQuest s.r.o.