Share |

3. týden hudebních tipů Martina Synka + několik otázek na Karla Buriánka ze Sunshine

1) Zhruba před rokem vrcholila dobročinná kampaň pro Dereka Archambaulta, zpěváka bostonské party Defeater. Cílem této akce bylo získat potřebných padesát tisíc dolarů na operaci Derekových kyčlí – problémy s nimi ho totiž tížily už delší dobu a bránilo to i ve stoprocentním fungování kapely. Peníze se podařilo vybrat, takže za necelý rok, letos v červenci, už mohla kapela Defeater vystoupit třeba i na táborském festivalu Mighty Sounds. A Derek Archambault, jako poděkování za finanční i psychickou podporu, nahrál EP ,,Thank You" se svým vedlejším projektem Alcoa. Skladby Defeateru jsou rozděleny především na corové a písničkářské (nebo jak to nazvat), z obou žánrů však srší absolutní věrohodnost a oddanost hudbě, těžko soudit, ve kterém žánru je zpěvák a textař Derek Archambault více doma. Archambaultovy texty mají občas až reportážní charakter a ubírají se k sociální tématice – jeho výpověď je jednoduchá, přehledná a dává smysl; ten chlapík je prostě jedním z nejlepších současných textařů. A proto má první místo pro tento týden skladba But Breathing z druhého plnohodnotného alba Empty Days & Sleepless Nights. https://youtu.be/FE1l7RGa5uc

2) Jednou z největších hudebních událostí poslední doby je bezesporu návrat The Libertines, špinavých básníků moderní doby a ideálů britské indie hudby. The Libertines plánují v letošním roce vydat po jedenácti letech novou desku a informoval o tom snad každý (mě nevyjímaje: http://1url.cz/7928). Časopis NME jim dokonce věnoval speciál. Tato kapela za těch nedávných pár měsíců stihla vystoupit na velikých festivalech jako Glastonbury či T in The Park a vydat i první singl z připravovaného alba, skladba nese název Gunga Din a již má i videoklip (píseň jsem ve zmiňovaném článku nazval Gunga Gin, protože v té době ještě nebylo jisté, jak se ta skladba přesně jmenuje). Doherty už údajně ani nefetuje – prý má i chlápka, co ho hlídá, aby nefetoval. The Libertines to prostě asi myslí vážně a já se, sakra, těším na jejich nové album. Tak tady je zatím Gunga Din. https://youtu.be/LEf27xuYcw4

3) A poslední tip pro tento týden jsou Sunshine, česká kapela, která svého času jezdila koncertní šňůry po USA a předskakovala třeba takovým Alkaline Trio v Anglii. Sunshine snad nemusím nijak zvlášť představovat. Jenom to, že jsem vybral skladbu Days Will Never Be The Same z alba Dreamer (2007). A na pár otázek (nejen) o zmiňované písni jsem se zeptal Karla Buriánka, frontmana Sunshine. https://youtu.be/9JmAcP8EMOo

O čem vlastně ta skladba je?
Days Will Never Be The Same je přesně o tom, o čem je název. Že už nic nebude jako dřív, že se vztahy rozpadají jako věci, jestliže se o ně nestaráme... Trochu alegorie a trochu realita.

Jak vznikala – váže se k ní nějaká zajímavá historka?
Myslím, že hudebně je hodně ovlivněná deskou Patent Pending od kapely Heavens. Byl to projekt Matta Skiby a jeho kamaráda, multiinstrumentalisty Josiaha Steinbricka. Dostal jsem od Matta na turné nemasterovanou verzi a hodně se mi líbila, protože to byla temná, minimalistická deska o tom, jak mají vlastně oba rádi Joy Division, The Cure, goth a novou vlnu. Vydali ji pak na Epitaph, ale moc lidí ji nezná, nebo určitě nespojuje s Mattem Skibou. A Days Will Never Be The Same má podobnou náladu. Částečně jsme s Amákem točili v Londýně s naším kamarádem Jamesem Cookem z kapely Nemo, který tuhle věc a ještě pár dalších na Dreameru spoluprodukoval. 

V úvodním textu jsem napsal, že jste předskakovali Alkaline Trio; prý vám na jednom z těch koncertů vykradli šatnu...
Ano, Alkaline Trio jsme předskakovali jedno turné v Anglii, Skotsku a Irsku a stali se z nás pak dobří přátelé. Je pravda, že před jedním koncertem někdo vykradl šatnu a vzal někomu laptopy, ale nám naštěstí nic.

A co říkáš na to, že Matt Skiba, frontman Alkaline Trio, nahradil Toma DeLonga v Blink182?
Nevím, Blink 182 jsem nikdy moc neposlouchal. Matt Skiba je na druhou stranu dost všestranný hudebník s rozmanitým vkusem. Jít hrát do Blink je rozhodně výzva. Alkaline Trio poslední dobou dost stagnovali a každý z členů měl, nebo má svoje další projekty. Takže proč ne. Jinak mě to nechává celkem chladným. Pochybuju, že kvůli Mattovi na místě Toma DeLonga bych teď začal Blink nějak zásadně poslouchat.

Nakonec bych se ještě rád zeptal, co dělají Sunshine v současnosti?
Sunshine od loňského roku nedělají nic. Máme neoficiální pauzu, o které nikdo neví, jak bude dlouhá a jestli ještě vůbec někdy, v poslední sestavě a pod tímto jménem, budeme hrát a tvořit. Já pomalu pracuju s jinými hudebníky na nové kapele Fvtvre, ale ta by neměla být nic podobého Sunshine.


jádu
view counter
Webové aplikace by iQuest s.r.o.