Share |

3 otázky pro Mina Tanaku

Japonský tanečník Min Tanaka připravuje pro Divadlo Archa nové představení s osmi performerkami nazvané A Body (Tělo). Po dlouhé době opět spolupracuje s evropskými umělci, které si vybral během prosincového konkurzu.
Nový projekt Tanaka věnuje autenticitě těla jako nástroje mezilidské komunikace. Premiérovou sérii uvede Archa 19., 22. a 23. června.

Přinášíme vám stručné interview.

 

 
Když jste vypsal konkurz na představení A Body, žádal jste uchazeče, aby reflektovali vlastní situaci v dnešním světě. Jsme stále více svědky toho, že lži a znevažování pravdy vedou získání politické moci. Svět se přesouvá na velmi nebezpečnou cestu. Může na to tanec nějak reagovat?
Tanec jako takový na to reagovat nemůže. Ale naše těla reagují. My můžeme mluvit o naší situaci, ale to jsou jen řeči. Používáme k tomu jazyk. Mě trápí, jak jazyk ovládá tělo. Při konkurzu mě nezajímaly pocity tanečníků, pozoroval jsem jejich těla. A jejich těla jsou součástí společnosti. Tělo je nejbližší prostředí duše. Kdyby uchazeči mluvili o svém vztahu ke společnosti, tak bych jim nevěřil, protože řeč dnes ztratila důvěryhodnost. Zvlášť v politice jsme svědky, toho, že se dá slíbit úplně vše a všechny sliby zase lehce porušit. Jak potom můžeme věřit mluvenému slovu? V dávných dobách si lidé vytvořili jazyk pro důležitou komunikaci. Tehdy to byl upřímný a pravdivý nástroj výměny sdělení. Dnes tomu tak není. Pokud se naše tělo vzepře degradaci jazyka, je schopno skutečné komunikace.
 
Co znamená pro tělo tanec?
Tanec je neviditelný. Tanečník jej odhaluje pohybem svého těla. Vzniká něco mezi ním a publikem. Prostor, který se takto vytvoří, začne sám tančit.
 
Může tanec odhalit pravdu ukrytou v těle?
Jen když budou lidé mít zájem dojít až tam, kde tanec vzniká. Historie tance sahá do prehistorie. Do časů, kdy lidé nepoužívali jazyk. Lidé neměli jiný nástroj komunikace. Tanec vznikl z potřeby komunikovat s ostatními lidmi a s okolní přírodou. Tento tanec zůstal zakódovaný v lidských tělech. Je to kód pravdivého vztahu.

 
Vstupenky za 350,- / studenti a senioři za 190Kč jsou v předprodeji v pokladně Divadla Archa a síti GoOut.
 

jádu
view counter
Webové aplikace by iQuest s.r.o.