Share |

20. ročník RESPECT festivalu bude v červnu

foto: pořadatel akce

Počínaje dubnem až do konce roku bude probíhat oslava 20 let existence Respect festivalu a program prvního pololetí vyvrcholí dvoudenním open airem. Víkend 17. a 18. června na Louce pod Bruselskou cestou na Výstavišti v pražských Holešovicích bude patřit jubilejnímu, již 20. ročníku festivalu world music Respect festival, pořádaného agenturou Rachot v čele s též o dvacet let starším Borkem Holečkem. 
 
Mezi letošní účinkující se zařadí například mimořádný objev španělské scény Radio Cos či tuzemský fenomén Iva Bittová & Čikori, kteří pokřtí své nové album At Home, a Rachot zaručuje, že překvapení se dočkáte v plném znění programu. Festival uvede více než desítku špičkových souborů z celého světa, dětský program a umělecké instalace. Kompletní program bude představen v nejbližších dnech.
 
Respect festival se poprvé konal v roce 1998 na terasách Jízdárny Pražského hradu. V té době to byla reakce na sílící rasismus u nás, konkrétně na rasisticky motivovanou vraždu súdánského studenta Hassana Elamina Abdelradiho v listopadu 1997, jež vyvolala vlnu odporu a demonstrací. Tehdy snad i poprvé média informovala o rasismu bez předsudků vůči obětem. Podle tehdejších slov Borka Holečka nešlo o to uspořádat festival „jenom pro bílé“, nebo další Romfest: naopak, festival usiloval o to přitáhnout co největší počet posluchačů napříč společností.
 
Jestliže pořadatelé tvrdili, že „cesta kontaktu živelné hudby s evropskou vzdělaností je jednou z nejúčinnějších prevencí proti rasovým třenicím a příkladnou výchovou k toleranci“, jsou – překvapivě – jejich dvacet let stará slova živější než tehdy. 
 
Proto tento festival, jenž jako první mapoval fenomén world music u nás a českému posluchači dopravil během dvou desetiletí po „hudební dálnici“ stovky skupin z celého světa a prezentoval styly u nás dosud neznámé, neztratil nic ze své důležitosti – právě naopak.
 
Zahajovací koncert Respect festivalu 2017 proběhne již příští měsíc, konkrétně 25. 4. v klubu Neone Vltavská, kde se představí současná undergroundová hudební scéna z Káhiry – egyptský hudebník Islam Chipsy & EEK.
Klávesy, elektronika a dvě bicí soupravy v závratném tempu. Transformace tradice do nových vizí. Z původně jednohlasných melodií vytvářejí pulzující textury, v nichž jsou stále čitelné a melodické ornamenty pouštních beduínů. Syrové a nekompromisně taneční.
Dalším z doprovodných koncertů bude vystoupení Mandolin Sisters z Indie 1. 6. v pražském Jazz Docku. 
Indické rágy hrané na elektrifikované mandolíny / Karnatic music. Sestry a hráčky na elektrifikované mandolíny, Reeusha a Sireesha, známé jako Mandolin Sisters, se hudbě intenzivně věnují od dětství a v ovládání netypického nástroje dosáhli absolutní virtuozity. Ačkoli repertoár tvoří mistrovské kusy z jihoindické klasické hudby, při poslechu se zároveň neubráníte dojmu, že jste právě objevili prapůvodní zdroj psychedelie a trancu.
Krátce před červnovým hudebním víkendem vystoupí 7. 6. v Jeruzalémské synagoze polští Bester Quartet.
Polská kapela Bester Quartet (dříve známá pod názvem Kracow Klezmer Band), není českému publiku neznámá; již několikrát u nás vystoupila. Sice změnila název, ale repertoár i muzikantské složení zůstaly beze změny. Kapela má na kontě osm vysoce ceněných alb vydaných u prestižního vydavatelství Tzadik Johna Zorna v sekci Radical Jewish Culture. Bester Quartet patří mezi jeden z nejzajímavějších „vývozních artiklů“ polské hudební scény.  
 
V rámci doprovodného programu se posluchači a diváci můžou těšit na sérii hudebních dokumentů, které budou promítány v kině 33 Francouzského institutu ve Štěpánské 33.
Informace o konkrétním programu a datech projekcí vás budeme informovat v průběhu příštích týdnů.
 
Hlavní část proběhne stejně jako loni na louce u Bruselské cesty na pražském Výstavišti jako Open Air festival. Kompletní program festivalového červnového víkendu bude představen v nejbližších dnech. A protože Respect festival zůstává „rodinným“ festivalem, můžete se těšit také na bohatý rodinný program, instalace v plenéru či kuchyni ze všech koutů světa a další. 
 
 
VSTUPENKY
 
K dostání na rachot.cz v předprodejních sítích GoOut, Ticketpro, Ticketportal a Prague Ticket Office
 
Vstupenky na festival:
Dvoudenní vstupenka: do 10. 5. 450,- Kč / od 11. 5. 570,- Kč
Dvoudenní rodinná vstupenka: do 10. 5. 500,- Kč / od 11. 5. 650,- Kč
Jednodenní vstupenka: do 10. 5. 400,- Kč / od 11. 5. 470,- Kč
 
 
Další festivalové koncerty:
Islam Chipsy & EEK / Egypt / Neone, Bubenská 1, Praha – Holešovice
do 1. 4. 200,- Kč / od 1. 4. 250,- Kč
Kombo*: Islam Chipsy a dvoudenní vstupenka na festival do 1. 4. 550,- Kč / od 2. 4. 600,- Kč
-ušetříte 100 Kč
 
Mandolin Sisters / Indie / Jazz Dock, Janáčkovo nábř. 2, Praha – Smíchov
do 30. 4. 200,- Kč / 250,- Kč stání/sezení/ od 1. 5. 250,- Kč / 300,- Kč stání/sezení
Kombo*: Mandolin Sisters a dvoudenní vstupenka na festival do 30. 4. 550,- Kč / od 1. 5. 600,- Kč -ušetříte 100 Kč,-
 
Bester Quartet (Cracow Klezmer Band) / Polsko / Jeruzalémská synagoga, Jeruzalémská 7, Praha 1 
do 7. 5. 300,- Kč / od 8. 5. 350,- Kč
Kombo*: Bester Quartet a dvoudenní vstupenka na festival do 7. 5. 650,- Kč / od 8. 5. 700,- Kč
- ušetříte 150,- Kč
 
*Kombo vstupenka: dvoudenní vstupenka na festival v kombinaci se vstupenkou na jeden z dalších festivalových koncertů za zvýhodněnou cenu.
Festival probíhá pod záštitou primátorky hl. m. Prahy Adriany Krnáčové,  pana Karla Schwarzenberga, radní pro kulturu Prahy 7 MgA Hany Třeštíkové a Informačního centra OSN v Praze.
 


jádu
view counter
Webové aplikace by iQuest s.r.o.