Share |

18. FESTIVAL FRANCOUZSKÉHO FILMU

foto: pořadatel akce

Francouzské velvyslanectví v České republice, Francouzský institut v Praze a společnost Unifrance pořádají v listopadu tradiční Festival francouzského filmu. 18. ročník Festivalu francouzského filmu se uskuteční v Praze, Brně, Českých Budějovicích a Hradci Králové.

Předpremiéry

18. ročník Festivalu francouzského filmu uvede dvanáct předpremiérových titulů, vjejichž čele stojí komedie Zbrusu nový zákonrežiséra Jaco Van Dormaela a nový film Arnauda Desplechina Tři vzpomínky. Oba tyto výrazné snímky byly uvedené na letošním festivalu vCannes vsoutěžní sekci Quinzaine des réalisateurs. Mezi předpremiérami zazáří také úspěšná komedie Rodinka Béliérových, jejíž hlavní představitelka Louane Emera získala za svůj výkon Césara pro nejlepší začínající herečku. Diváci se mohou těšit také na originální komedii Jean-­‐Pierra Amérise Rodina kpronájmu. Pozornost si zaslouží také nový snímek Benoîta JacquotaDeník komornévyprávějící příběhambiciózní a krásné pokojské, která na francouzském venkově pracuje pro rodinu boháčů. Festival potěší i nejmladší diváky slavným příběhem Malého princevanimovaném filmu Marka Osborna. Dvanáct předpremiérových titulů festivaluvede ve spolupráci sdistribučními společnostmi A-­‐Company Czech, Aerofilms, Film Europe, Film Distribution Artcam a Mirius FD.

Výběr české kritiky

Další francouzské filmové novinky, které se setkaly s velkým ohlasem na mezinárodních festivalech a které zatím nemají českého distributora, uvede pražská část festivalu v soutěžní sekci Výběr české kritiky. Tyto snímky se utkají o Cenu diváků TV5MONDE. Sekce Výběr české kritiky nabídne například thriller režiséra Vincenta Garenqa Aféra Clearsteam, komedii Richarda Berryho Naše ženy, drama Zimní píseňOtara Iosselianiho, drama Zákon trhurežiséra Stéphane Brizého, které si z letošního festival v Cannes odneslo cenu za mužský herecký výkon v hlavní roli na pro Vincenta Lindona nebo snímek režiséra Philippe Le Guay Florida,ve kterém roli otce trpícího stařeckou demencí stvárnil Jean Rochefort.

Filmové hity

Tak jako každoročně budou mítdiváci možnost zhlédnout francouzské snímky uvedené do české distribuce v roce 2014/2015,které již nejsou na programu kin a které si tak budou moci dodatečně vychutnat. Této sekci vévodí film o srílanském přistěhovalci Dheepanod režiséra Jacquese Audiarda, který získal Zlatou palmu, hlavní ocenění pro nejlepší film na mezinárodním filmovém festivalu v Cannes 2015. Dalším v Cannes oceněným filmem je romantické drama Můj král, cenu pro nejlepší herečku za roli v tomto filmu získala Emmanuelle Bercot. Chybět nebudou ani tituly pro děti jako jsou Mumínci na Riviéře, Pírkova dobrodružství nebo Mune, strážce měsíce.

Večer krátkých filmů

Na programu 18. Festivalu francouzského filmu nebude letos chybět ani oblíbený Večer krátkých filmů, který proběhne v Praze, Brně, v Českých Budějovicích i v Hradci Králové a Ostravě.

 

Festival se koná v osmi partnerských kinech:v kinech sítě Europa Cinemas (Praha -­‐Kino 35 Francouzského institutu, Lucerna, Světozor, Brno –Scala, České Budějovice –Kotva, Hradec Králové –Bio Central, Ostrava –Minikino) a v pražském multikině CineStar Anděl.Všechny filmy jsou uváděny vpůvodním znění s českými titulky nebo sčeským dabingem. Vstupné na festivalové projekce činí 100 Kč.

 

/FB/

 


jádu
view counter
Webové aplikace by iQuest s.r.o.