Share |

15.12. zahrají Psí vojáci v Topolanech

 
Po velmi vydařeném druhém ročníku festivalu TOPOL, na který dorazilo více jak 140 návštěvníků pokračují v nově zrekonstuovaném pohostinství Moravský grunt další skvělou kulturní akcí. Dne 15.12. se v Topolanech představí jedna z nejlegendárněších kapel v České republice Psí vojáci. A  to v původní sestavě z roku 1979 (!), tj. s bubeníkem Davidem Skálou a baskytaristou Janem Hazukou!
Psí vojáci v loňském roce oznámili definitivní ukončení činnosti, což byla pro mnoho fanoušků a českou kulturu velká ztráta. Po více jak sedmnácti měsících se však navrací zpět. Vytoupení v Topolanech bude první koncertní zastávkou po jejich znovunavrácení se na scénu a zároveň jediným koncertem v Olomouckém kraji.
                  
Chceme, aby Filip Topol (frontman kapely pozn. red.) „ požehnal“ našemu kulturnímu počínání, které se bude ve většině případů odehrávat pod hlavičkou našeho festivalu TOPOL. Filip Topol se tak stane našim nepsaným patronem. Samozřejmě to není jen z důvodu shody Filipova příjmení a názvu našeho festivalu, ale také proto, že si jeho tvorby ať už s kapelou Psí vojáci nebo jeho sólové projektu velmi vážíme. Mě osobně jeho hudba doprovází již nějakou řádku let a skladby jako Marylin Monroe, Kruhy nebo I´m lucky mi vždy připomínají večery, kdy jsme si s přáteli pouštěli takřka celou diskografii této kapely. Zároveň je to první interpret takového formátu, který se u nás objeví. Doplnil organizátor koncertu a produkční Moravského gruntu Jiří Jirák
 
Psí vojáci poprvé veřejně vystoupili už v roce 1979 na IX. Pražských jazzových dnech a vzápětí se stali předmětem zájmu Státní bezpečnosti. Bylo jim tehdy pouhých 13 let. Filip Topol byl u svého prvního výslechu ještě ani neměl občanský průkaz. Skupina nemohla veřejně vystupovat a účastnila se jen soukromých undergroundových akcí (jako například na Hrádečku u Václava Havla). Během několika let skupina prošla změnami stylu i obsazení. Zpočátku textařsky spolupracovala s Filipovým bratrem Jáchymem, později začal skládat texty sám Filip. Od poloviny 80. let kapela vystupovala pod krycím názvem P.V.O. (Psí vojáci osobně).
Po roce 1989 se Psí vojáci stali oblíbenou koncertní atrakcí a kromě klubových koncertů se účastní i řady festivalů. Podnikli klubová turné po Maďarsku, Rakousku, Německu a Holandsku, představili se na festivalech v Belgii a ve Francii. Jejich písně byly použity ve filmech (Žiletky režiséra Zdeňka Tyce, kde si Filip Topol zahrál hlavní roli), podíleli se i na scénické hudbě k několika divadelním představením.
„V Psích vojácích bylo vždycky něco punkovýho. Pankáče oslovujeme jiným způsobem, než skutečně punkový kapely, ale mám za to, že s tím, co oni cítí, máme hodně společnýho.“ (Filip Topol v rozhovoru pro Rock & Pop 11/99)
 

jádu
view counter
Webové aplikace by iQuest s.r.o.