Share |

140 let existence oslaví časopis Komenský interaktivní výstavou

Časopis Komenský slaví 140 let své existence. 2. března se uskuteční vernisáž výstavy k této příležitosti.
 
Výstava je zároveň jedním z bodů oslav 140 let Pedagogické fakulty MU.
 
Chystaná výstava interaktivní formou přibližuje evoluci témat, která hýbou pedagogikou od dob Jana Amose Komenského. Nejstarší pedagogické periodikum u nás od svého založení v roce 1873 diskutovalo palčivé otázky, které si kladou odborníci, učitelé i rodiče napříč historií: Jaké je tajemství úspěšného učitele? Co zajistí kázeň ve třídě? Jak důležité je podporovat spolupráci školy s rodiči? Rozmanité oblasti vzdělávání jsou taktéž nahlíženy prizmatem soudobé pedagogiky. Zjistěte, zda současní teoretici už jen „neopisují“.
 
Ke zhlédnutí bude klasická panelová výstava, která je však obohacená o interaktivní úkoly, jež dokreslí a rozvinou předkládanou problematiku. Návštěvníci si budou moci vyzkoušet správně sestavit přísloví s výchovnou tematikou, vypočítat úlohy, které řešili jejich prapředci, nebo se zamyslet nad „zeměpisem třídy“. Nudit se nebudou zkušení pedagogové, studenti, ani laická veřejnost se zájmem o historii a současnost českého školství. V rámci vernisáže, která se uskuteční 2. března v 15:00 v knihovně Pedagogické fakulty Masarykovy univerzity na Poříčí 31 zazní skladby En, etas iam aurea (organum kolem roku 1400) a Buďte blahořečený (výstup ze hry Nebe na zemi; Jaroslav Ježek, V+W) v provedení Radka Korčáka, Vladimíra Richtera (zpěv) a Petra Haly (klávesy). Připravené bude i speciální občerstvení související s rodištěm zakladatele časopisu, Janem Havelkou.
 
Snažili jsme se vytvořit prostor pro bezprostřední komunikaci historie se současností a nalézt styčné body, kterými se autoři článků zabývali napříč dějinnými okolnostmi. Návštěvníci mohou čerpat z naší „badatelské“ snahy a zjistit, s jakou érou školního vzdělávání se nejvíce ztotožňují,“ shrnuje koordinátorka výstavy a vedoucí redaktorka časopisuJana Kratochvílová.
 
Vstupné je zdarma. Expozice je realizována pod záštitou Pedagogické fakulty Masarykovy univerzity.

jádu
view counter
Webové aplikace by iQuest s.r.o.