Share |

14. Letní akademie 2015 na AVU v Praze

Od 18. do 28. srpna 2015, se na Akademii výtvarných umění v Praze konal již 14. ročník Letní akademie. Nezúčastnilo se tolik výtvarných nadšenců, jako v minulých letech, přesto se zcela zaplnily tři velké malířské ateliéry. Přes třicet přihlášených se tak mohlo po dobu deseti dní intenzivně věnovat tajům kresby a malby. Denní, sedmihodinový harmonogram výuky je nastaven tak, aby si zkušenější nebo středoškoláci, připravující se k přijímacím zkouškám na vysoké umělecké školy, procvičili základní malířské a kresebné dovednosti s doplněním dalších technických i technologických přístupů.
 
Ti, co ještě mnoho zkušeností nemají nebo se tvorbě nemohou intenzivně přes rok věnovat, získají cenné informace a základní praktické zkušenosti v kresbě a malířských technikách. V zadávaných úkolech se dbá na barevnou skladbu obrazu, kompozici, upozorňuje se na perspektivu, proporce a následně si tyto poznatky mohou prověřit ve vlastní tvorbě a tak zjistit, co je v nich skryto z uměleckého nadání.
Úroveň posluchačů je samozřejmě rozdílná podle toho, jak dlouho se samostatně výtvarné činnosti věnují nebo do jaké míry jsou pod odborným vedením na nejrůznějších uměleckých školách. Výhodou Letní akademie je práce na stejných úkolech, kdy mají absolventi kurzu možnost si vzniklá díla porovnávat a zároveň se inspirovat zdařilými momenty u svých kolegů. Výuka probíhá za asistence pedagogů AVU, profesionálních umělců, kteří s individuálním přístupem dokáží analyzovat, poradit a vést k pokročilejším výsledkům
 
 
Po celou dobu kurzu je k dispozici rozsáhlá knihovna Akademie výtvarných umění, kdy na reprodukcích z kvalitních publikací je možné demonstrovat konkrétní odborné, technologické a technické zákonitosti nezbytné k posouvání praktických zkušeností a dovedností.
 
 
Pro konkrétnější představu o vývoji malířství je součástí Letní akademie dvouhodinová přednáška z historie malířství, portrétní a figurální tvorba, zátiší, krajinomalba a fotodokumentace obrazů světových autorů od 50. let do současnosti, doplněné o prezentaci české umělecké scény 90. let minulého století. Posluchač si tak má možnost porovnat nejrůznější styly a malířské přístupy.
 
 
Práce vzniklé při letošním ročníku byly na velmi dobré úrovni. Překvapující pro pedagogy bylo to, že absolventi, kteří začali s tvorbou v nedávné době a bez velkých zkušeností, dosáhli v průběhu kurzu nadprůměrných výsledků, jak v kresbě, tak v malířských zadáních. Závěrečný den se v jednotlivých ateliérech nainstalovala výstava vzniklých prací, aby vedení kurzu mohlo zhodnotit průběh a vyjádřit se k jednotlivým zadáním a sdělit své postřehy a názory. Nakonec je vždy prostor na dotazy a konzultace domácích prací.
 
 
Každý ze zúčastněných obdržel Certifikát o absolvování 14. ročníku Letní akademie.


jádu
view counter
Webové aplikace by iQuest s.r.o.