Share |

120 let od narození skandinávské ikony designu

Letos v únoru uplynulo přesně 120 let od narození finského architekta, designéra nábytku a bytových doplňků Alvara Aalta. Jen málo lidí se do světa architektury a designu zapsalo tak osobitou tvorbou jako on. Připomeňme například jedno z hojně rozšířených jednoduchých severských křesel z překližky a březové lamely či typickou stoličku Artek z ohýbaného dřeva na třech nohách. Přes svůj velmi moderní vzhled možná překvapí, že oba dva kousky vznikly již ve třicátých letech, kdy byl v Evropě populární Funkcionalismus. Ikonou skandinávského designu se pak stala i váza Savoy z umělcovy kolekce pro značku Iittala.
 
Kromě pevného spojení Aalta s nábytkem z ohýbaného březového dřeva a s výtvory ze skla byl též velmi aktivním architektem. Za svůj život vytvořil celkem 500 realizací v 18 státech světa. Mezi jeho díla patří například univerzita v rodném městě Jyvaskyla, Hala Finlandia v Helsinkách, Art museum v Aalborgu v Dánsku či kulturní dům v německém Wolfsburgu.
 
Mládí Alvara Aalta
Jako mladý architekt procestoval Alvar Aalto Evropu, zejména Itálii, a tak mohl svému rodnému Finsku představit nejnovější trendy. Přes tehdy tolik moderní funkcionalismus došel až k architektuře, která ctí materiály a základní vlastnosti staveb postavené na selském rozumu. Jeho stavby jsou dodnes funkční, krásné a ceněné a stávají se harmonickou součástí svého okolí a využívají zejména vlastností přírodních materiálů.
 
Založení firmy Artek a spolupráce s tradiční finskou značkou Iittala
V roce 1924 začala v ateliéru Alvara Aalta pracovat o čtyři roky mladší architektka Aino Mandelin, do které se Aalto zamiloval. Jejich spokojené manželství vydrželo více než dvě desetiletí, měli spolu dvě děti a pracovali na mnoha krásných realizacích. Založili firmu Artek, vyrábějící dodnes nábytek, a také pracovali pro jednu z nejtradičnějších finských značek - značku Iittala. Pro Iittalu Aalto navrhl celou kolekci ručně foukaného a obráběného skla, která nese jeho jméno, a prodává se v nezměněné podobě dodnes.
 
Unikátní váza Savoy
Jedním z výtvorů kolekce ručně foukaného a obráběného skla Iittala je váza Savoy s nádherně čistými a organickými křivkami. Samotný tvar připomíná vlny finských jezer a křivky jejich břehů, kterými se tvůrce nechal inspirovat. Alvar Aalto ji vytvořil pro Iittalu v roce 1936 a byla určena pro Pařížskou světovou výstavu. Ve stejném roce manželé Aaltovi umístili několik váz do luxusní restaurace Savoy v Helsinkách, díky níž je známá právě jako váza Savoy.
 
V roce 1936 působily skleněné vázy Savoy naprosto revolučním dojmem, obzvlášť v porovnání s obdobnými výrobky té doby. I proto váza získala mnoho ocenění: Grand Prizen v roce 1937 na Světovém veletrhu v Paříži, Královskou zlatou medaili architektury v roce 1957 ve Velké Británii, Zlatou medaili amerického institutu architektů USA v roce 1963 a Grande Medaille d´Or de l´Architecture v roce 1972 ve Francii.
 
Společnost Iittala, která je dnes součástí silné finské skupiny Fiskars, každý rok rozšiřuje portfolio váz Savoy o jednu až dvě nové barvy skla, a stejné množství barev z výroby vyřadí. Možná i proto se etablovala široká základna sběratelů produktů firmy Iittala, kteří si každou novou barvu pořizují do své sbírky. Vázu Savoy je pak možné zakoupit například na www.arki.cz.
 
Alvar Aalto nás dodnes nejen díky svým vázám inspiruje k tomu, abychom tvořili svět kolem sebe krásnější. Často se říká, že v jednoduchosti je síla. A možná právě toto stručné úsloví dílo a tvorbu mistra skandinávského designu vystihuje nejlépe.


jádu
view counter
Webové aplikace by iQuest s.r.o.