Share |

10 otázek pro Martina Černíka k 10. ročníku Snowjamu

 
 
Organizátoři Snowjamu nám poslali povídání s Martinem Černíkem, který za podnikem stojí. Posíláme dál...
 
Blíží se nám jubilejní 10. ročník Snowjamu. Docela ten čas letí, přemýšlel jsi někdy nad tím, že už jich bude deset? Jsou to takové malé kulaté narozeniny.
 
Musím říct, že mě opravdu těší, že Snowjam se dožil tohoto výročí. Je neuvěřitelné, jak ten čas letí a také kolik to bylo práce a lidí, kteří se na tom celou dobu podíleli. 
Je skvělé, že to někteří se mnou táhnou od začátku až do teď. Úžasné vidět jak se spousta těch šikovných lidí vypracovala a posunula v životě. Dnes mají svoje aktivity, firmy a rodiny a přesto každý rok do toho jdou znovu, přiloží ruku k dílu, abychom to dali. Pro mě osobně ty narozeniny budou právě o nich,  ale bude to samozřejmě i velká oslava snowboardingu, protože dorazí nejlepší jezdci současnosti a doufám, že jako každý rok i hodně fanoušků a diváků.
 
 
Jak to celé vnímáš, všechny ty roky práce. Je tam velký posun? Jaký z toho máš pocit?
 
Přijde mi to jako úlet. Když jsme dělali první Snowjam v Peci v roce 2006, tak by mě nikdy nenapadlo, kam až se to všechno vyvine.  Jinak v  roce 2006 se toho událo opravdu hodně. Kromě Snowjamu který se jel jako první závod v našich končinách jsem ještě natočil DVD snowboardová škola a odjel závod na Olympiádě v Turíně. Kromě toho jsem taky přišel při heliboardingu v Kanadě o kámoše z týmu a na druhou stranu potkal parťáka, jehož zásluhou se Snowjam dostal na dnešní level. Je to Daniel Krčmář z Pro Music, který do Snowjamu vnesl produkční kulturu a jeho zkušenosti z velkých eventů. Od té doby jsme udělali spoustu práce a rozhodnutí. Po roce 2008 jsme se přesunuli do Špindlerova Mlýna, kde jsem do roku 2012 pokračoval i jako závodník i organizátor a k tomu jsem paralelně začal koučovat repre. Jakmile  se Snowjam v roce 2013 zařadil do světového poháru FIS a poprvé se vysílal živě do světa, tak jsem musel víc makat a na ježdění už nezbyl čas ani energie. Do toho jsme po ukončení činnosti AČS narychlo založili Český snowboarding a začali organizovat český pohár a rozvíjet snowboarding tady u nás.  Stalo se toho opravdu hodně jak v profesním životě, tak osobním, kde jsem se stal dvojnásobným otcem.
 
 
6x jsi na Snowjamu startoval a několikrát se umístil na stupních vítězů. Nemáš někdy chuť se vrátit na start a dát si to znovu? 
 
Samozřejmě, že mám, ale vzhledem k tomu jak je náročná organizace celé akce, tak mi na to nezbývá energie a nemůžu si dovolit dělat chyby. Každopádně doufám, že po Snowjamu si trať vyzkouším. Snowboarding je prostě super a nedá se přestat. Teď jsem se vrátil z MS ve Španělsku, kde jsem si zajezdil trénink v rampě a byl to skvělý pocit a potěšilo mě, jak mě podpořili ostatní trenéři a závodníci.
 
 
Máš představu do budoucnosti, jak by měl vypadat další ročník a ročníky?
 
Nějak nejsem ten, kdo by žil budoucností. Spíš mě baví prožívat přítomnost, takže tuhle chvíli věnuji veškerou energii do příprav a organizace letošního ročníku. Na druhou stranu se občas zamyslím nad tím kam dál, protože už je to opravdu velká akce. Jestli další Snowjam vůbec bude, tak mám pár nápadů jak jej posunout zase dál. Nicméně momentálně jsme limitovaní prostorem pro trať v resortu a také financemi, takže tomu zatím nechávám volný průběh.
 
 
Na co se můžou návštěvníci těšit tento rok?
 
Hlavně na skvělý ridery. V roce 2013 k nám v rámci kvalifikace na ZOH Sochi dorazila úplná špička, letos to bude podobné. Na Snowjamu se každý rok odjel nějaký nový trik a já jsem sám zvědavý, co bude letos. Pro fanoušky a návštěvníky chystáme večerní Snickers Best Trick a samozřejmě narozeninový večírek.
 
 
Na seznamu jezdců, kteří by měli dorazit do Špindlerova Mlýna, jsou velice zajímavá jména. Kdo z nich by mohl být takovým tahákem pro návštěvníky? Takové lákadlo?
 
Přijede celá řada top jezdců a bude to mazec. Vyhraje ten, komu trať sedne nejlíp a kdo to tam nejvíc naloží a klidně to může být nějaký mlaďák. Každopádně jsem zvědavý, co předvedou v holkách Anna Gasser, Jamie Anderson, Klaudia Medlová a samozřejmě Šárka Pančochová  a co tam naloží kluci jako Billy Morgan, Marcus Kleveland, Stale Sandbech, Sven Thorgren nebo čerstvý Mistr Světa ve Slopestylu Seppe Smith.
 
 
V pátek se jede kvalifikace a bude tradiční zahajovací večírek. V sobotu je na programu semifinále a finále, večerní Snickers Best Trick, koncerty a party ve stanu. Na co se těšíš nejvíc?
 
 
Těším se, až se to celé rozjede, dorazí lidi a jezdci a vše vypukne, je to vždycky slušný adrenalin. Z programu jsem určitě zvědavý na finále a taky co padne za triky v Best Triku, protože přijedou fakt diktátoři… No a večer pak na úplně všechno a na koncert N.O.H.A, Deadly Hunta a DJs..
 
 
Snowjam je jeden z mnoha projektů za kterým stojíš. Hned po něm tě čeká Juniorské Mistrovství Světa, Master Class Snowboard Camp 8. Ročník, Snowboard Zezula Tour 2017, v létě Surfchamp a samozřejmě rodina. Jak to všechno zvládáš?
 
Musím se přiznat, že mám celkem naloženo, protože do toho objíždím Olympijskou kvalifikaci. Nějak se toho prostě sešlo moc, takže na ty menší akce nezbývá moc čas, a když mám volno, tak se co nejvíc věnuji dětem, je s nimi legrace… Každopádně to jede pořád dokola, takže se těším na příští zimu kdy Snowjam nebude a já si snad zajezdím víc v prašanu :)
 
 
Na co se chceš soustředit do budoucna nejvíce?
 
Musím říct, že mě snowboarding pořád baví. Taky mě baví předávat zkušenosti, kterých jsem za těch 25 let nasbíral opravdu hodně a to hlavně mladým, takže bych se chtěl věnovat i mládeži. Nejvíc ale chci trávit čas se svojí rodinou, protože děti rostou sakra rychle.. 
 
 
 Máš ještě něco, co by si chtěl sdělit?
 
Určitě bych rád všechny nadšence do sportu, muziky a samozřejmě hlavně snowboarďáky pozval na hory, ať se přijedou podívat na nejlepší jezdce světa a podpořit naše domácí ridery!!!


jádu
view counter
Webové aplikace by iQuest s.r.o.