Share |

10 atraktivních sportů pro rok 2016

Příchod nového roku vyvolává u lidí chuť po změně, stejně jako je tomu v případě výměny kalendáře. Nechat stereotyp ve skříni a s novým rokem se pustit do alternativních dobrodružství platí i pro oblast zábavy a sportu. Kam až sahají možnosti aktivních radovánek od současné mrazivé zimy až po horké letní dny?
 
Zima nejen u domácího krbu
Kdo si doma užívá přetopeného bytu, jistě nepohrdne hezkou vyjížďkou po hřebenech našich hor. Běžkařská turistika nabírá v poslední době na oblibě nejen díky kombinaci pohybu na čerstvém vzduchu a krásné přírody, ale také kvůli lepší péči jak o bílou stopu, tak o zmoženého běžkaře. Horská střediska se velmi výrazně zaměřila právě na tuto klientelu a na poskytovaných službách je to znát. Na strojově upravené cestě tak potkáte například více občerstvovacích míst či o mnoho lepší zázemí v těch tradičních horských boudách. Své by o tom mohli vyprávět třeba naši biatlonisté, jejichž úspěchy jistou měrou vedou i k propagaci tohoto sportu. 
Opačnou skupinou jsou pak lidé, kteří venkovní teplotu sahající hluboko pod bod mrazu a sníh valící se ze všech stran nemusí vůbec. Nicméně i jejich tělo si žádá o svůj pravidelný přísun endorfinů. Trable s namrzající oblíbenou běžeckou trasou, která se díky povětrnostním podmínkám stává spíše nebezpečnou než radostnou, vyřeší například studio hot jógy. Budete překvapeni, jak se z relativně odpočinkového protahování stane vlivem zvýšené teploty okolí plnohodnotné aerobní cvičení. Za 90 minut ve 40° C se nejen dobře prohřejete, ale také o to lépe protáhnete. Právě zima je období největšího návalu nových zákazníků, takže lekce bezpochyby bude navštěvovat i někdo ve vaší výkonnostní skupině. 
Pokud to pracovní vytížení dovolí, stojí teplomilné části populace za zváženou aktivní dovolená někde v teple. Kombinaci krásné přírody a teplého podnebí nabídne například Nový Zéland, kam na dovolenou i trénink v jednom již poněkolikáté zavítal také náš nejlepší kajakář Vavřinec Hradilek. Ten se oddává krásám místních divokých řek jako je například Kaituna. Právě novozélandské řeky jsou spolu s těmi jihoamerickými hodnoceny jako liga mistrů nejen pro kajakáře. Na své si nicméně v klidných vodách místních jezer přijdou také vyznavači SUPu, tedy stand up paddlingu, což je ve volném překladu surfování s pádlem. To umožňuje nejen zůstat s jistou dávkou zručnosti celou dobu v suchu, ale užívat si také hezčích výhledů, než jen těch těsně nad hladinou.
Slunce na tváři, vítr ve vlasech a postupný letní režim
Jestli se vám myšlenka tepla líbí natolik, že změna sportovního vyžití přijde až teplejším období roku, stojí za zváženou kvalitní indoorová příprava na venkovní aktivity jako bouldrování nebo opravdové horolezení. Na oba sporty se totiž lze pořádně nachystat v lezeckých centrech či na bouldrových stěnách. Oba druhy zařízení u nás rostou díky oblibě jako houby po dešti a třeba si kromě posílení svalového aparátu obrníte i své nervy, které v několikametrové výšce visíce na dvou prstech budete mít stále ledově klidné.  
Jsou-li i desetimetrové lezecké stěny pro adrenalinovou bouři již nedostačující, nabídne inspiraci náš reprezentant v biatlonu Michal Šlesingr. Ten využívá letní dovolenou naplno a žene se místy do extrémních počinů. Například tak v italském Brentu skákal BASE jumping, tedy seskok s padákem z pevného bodu. Padák pak využil i s dalšími členy naší biatlonové reprezentace, když společně absolvovali tandemové seskoky
Aby svou dominanci nad vzdušným živlem potvrdil ještě více, užíval si pod vedením našeho akrobatického pilota Martina Šonky let plný výkrutů, lopingů, stejně jako stavu beztíže nebo naopak přetížení několika G. Pokořen ovšem nezůstal pouze vzduch. Ve francouzské Bretani si totiž s Milanem Koláčkem vychutnával na několikametrové plachetnici krásy jachtingu
Jakou změnu vašeho sportovního já tedy přinese rok 2016?
 
Foto: Wikimedia Commons, licence Creative Commons Attribution-Share Alike 3.0 Unported

 

jádu
view counter
Webové aplikace by iQuest s.r.o.